BUKIT BENDERA NIGHT VIEW

10:18 AM

*tajuk je omputih, isi kandungan, macam biasa rojak...*

Assalamualaikum. Holla ~

Tema pada hari ini ialah, visit Penang. Eceh ! Sekali sekala, apalah salahnya kan. Sebenarnya banyak ja tempat untuk dilawati di Penang ni, tapi rata-rata rakyat Penang sudah menjelejah ke kawasan tersebut, tapi, ada jugak yang belum pernah sampai ke sana.

Contohnya, macam menjejakkan kaki ke Bukit Bendera pada waktu malam. Berapa ramai ja rakyat Penang yang pernah merasai pengalaman itu ? Haaa.. mesti ada ja yang tak sangka, Bukit Bendera boleh dikunjungi pada waktu malam.

Jangan tak tahu, tiket keretapi di Bukit Bendera adalah lebih murah berbanding dengan tiket keretapi pada waktu siang. Tiketnya berharga RM3, sehala, kiranya RM6 untuk seorang dewasa, pergi dan balik. Dan yang paling seronok sekali, tidak perlu beratur dalam jangka masa yang lama. 
Kalau ada seronok, pastinya ada jugak yang tidak seronoknya kan. Adatlah tu.. mana ada semuanya seronok kan.. kan.. kan.. cuba berlaku adil dalam setiap keadaan, bukannya berat sebelah. Hahaha.. Macam lari topiklah pulak.

Pada hari kejadian, ramai jugaklah orang walaupun bukan pada musim cuti sekolah. Masa perjalanan menaiki ke puncak pun tidaklah lama berbanding dengan pada waktu siang, mungkin atas faktor beban yang kurang. Hahaha... lebih kurang 10 ~ 15 minit kalau tak silap MZ.

Sebelum MZ cerita apa yang tak syoknya Bukit Bendera pada waktu malam, meh la MZ belanja sikit view Penang from Bukit Bendera pada waktu malam.


bukit bendera pada waktu malam, apa yang ada di bukit bendera pada waktu malam, tiket keretapi bukit bendera, cara untuk ke bukit bendera, visit penang, kawasan sejuk di penang, apa yang menarik di penang, aktiviti menarik di penang pada waktu malam, view penang from bukit bendera, kawasan peranginan di penang, tempat pelancongan di penang

bukit bendera pada waktu malam, apa yang ada di bukit bendera pada waktu malam, tiket keretapi bukit bendera, cara untuk ke bukit bendera, visit penang, kawasan sejuk di penang, apa yang menarik di penang, aktiviti menarik di penang pada waktu malam, view penang from bukit bendera, kawasan peranginan di penang, tempat pelancongan di penang

bukit bendera pada waktu malam, apa yang ada di bukit bendera pada waktu malam, tiket keretapi bukit bendera, cara untuk ke bukit bendera, visit penang, kawasan sejuk di penang, apa yang menarik di penang, aktiviti menarik di penang pada waktu malam, view penang from bukit bendera, kawasan peranginan di penang, tempat pelancongan di penang

bukit bendera pada waktu malam, apa yang ada di bukit bendera pada waktu malam, tiket keretapi bukit bendera, cara untuk ke bukit bendera, visit penang, kawasan sejuk di penang, apa yang menarik di penang, aktiviti menarik di penang pada waktu malam, view penang from bukit bendera, kawasan peranginan di penang, tempat pelancongan di penang

bukit bendera pada waktu malam, apa yang ada di bukit bendera pada waktu malam, tiket keretapi bukit bendera, cara untuk ke bukit bendera, visit penang, kawasan sejuk di penang, apa yang menarik di penang, aktiviti menarik di penang pada waktu malam, view penang from bukit bendera, kawasan peranginan di penang, tempat pelancongan di penang

bukit bendera pada waktu malam, apa yang ada di bukit bendera pada waktu malam, tiket keretapi bukit bendera, cara untuk ke bukit bendera, visit penang, kawasan sejuk di penang, apa yang menarik di penang, aktiviti menarik di penang pada waktu malam, view penang from bukit bendera, kawasan peranginan di penang, tempat pelancongan di penang


Haaa.. yang tak best nya Bukit Bendera time malam ni yelah, semua kedai, gerai mahupun food court tidak beroperasi. Begitu jugak dengan segala muzium yang ada. Dekat walkway love lock tu pun tak bukak jugak.

Jadi, apa ja yang best time malam dekat Bukit Bendera ni ? Sudah tentulah cuaca persekitaran yang sejuk itu menjadi dambaan hati. Yelah.. dah duduk kat puncak bukit, memanglah sejuk, kalau lepas hujan, mahunya time cakap pun keluar asap. Syokkk.. sejuk ja rasa, tenang.. lepas tu, tengok pulak view Penang penuh dengan cahaya.. ntah.. ada satu perasaan yang tak boleh nak digambarkan.. rasa seolah berada diluar Penang..

Kalau rasa nak duduk lama disini, atau nak makan sambil menghirup udara yang nyaman, bawaklah bekal sendiri. Anak-anak pun bebas berlari, tak gaduh nak berlanggar dengan orang yang ramai mahupun sesak.

Keretapi Bukit Bendera yang terakhir dari puncak ke station dibawah tak silap MZ lebih kurang jam 10 malam. Jadi, bolehlah naik awal sikit kalau nak duduk lama kat atas tu.

So, lain kali, kalau nak merasai pengalaman yang menenangkan di Penang, bolehlah consider untuk ke Bukit Bendera pada waktu malam. Dengan ditemani oleh angin Selat Melaka, terbuai-buai sahaja rasanya...



You Might Also Like

8 comments

  1. ni mesti pergi ngan encik tunang..hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha.. sapa lagi nak yang nak kena dipaksa....

      Delete
  2. Tak pernah gi waktu malam.. cantik gila view dia.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aah.. cantik.. suka tengok Penang from top.. nak2 time malam

      Delete
  3. tak pernah lagi tunggu sampai malam.. cantik juga tengok lampu2. penah skali sampai lewat senja je. sebab nak tnggu sunset semata. tengok2 hujan =D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haah laaa.. time sunset cam best jugak... tapi kalau hujan... adoiii... potong la harapan tu

      Delete
  4. baru tau jugak boleh naik malam. ingatkan malam depa tutup

    ReplyDelete
  5. Pegi waktu siang biasa jek mlm lg lawo

    ReplyDelete

Terima kasih atas jejak anda. Sila datang lagi dengan buah tangan ye. ^_^

MiamorZafirah


Be my friend

Sponsored