RAYA 2017 DI PERANTAUAN .:. SINGAPORE DAY 1

11:05 AM

Assalamualaikum. Holla ~

Cerita bulan June dulu.. sementara tengah rajin dan mood datang berzumba-zumba berlumba-lumba, meh la kita habiskan apa yang patut sebelum semuanya makin pudar.

Aidilfitri kedua, kami beradik-beradik telah berpakat untuk beraya di lapangan terbang. Seawal jam 7 pagi, kami telah terpacak disitu. Menaiki penerbangan kedua ke KL, dan seterusnya bakal menyambung perjalanan pada waktu tengah hari. Gap dari Penang ke KL, dan KL ke JB agak jauh, sebab MZ takut anything happened. Sebab tu, purposely MZ amek jurang Mariana yang agak jauh.

Sampai awal kat KLIA2 tu, nak buat apa lagi.. jejalan, makan... lepak... tu je lah kerja dia, sementara menantikan waktu berlepas.
Belanja dulu gambar last day puasa, iftar di Vivo Pizza, Aeon Bukit Mertajam, itu pun bertiga ja.. Lepas tu, belanja pulak aktiviti membuang masa di KLIA2. Disebabkan awal lagi, banyak jugak kedai yang tak bukak lagi. So, aktiviti terhad.


singapore, budget trip, backpackers to singapore, hoe to go to orchard road from woodland, mrt, lapangan terbang senai, airport senai to jb sentral, kastam jb, hotel yang dekat dengan kastam jb, singapore trip, lush singapore, magnum cookies and cream, dari jb ke singapore, macam mana nak ke singapore dengan menaiki pengangkutan awam dari jb, hotel dekat dengan ciq, dari ciq ke singapore, uss singapore, harga tiket uss, macam nak ke uss, merlion, singapore signature, tugu singapore

singapore, budget trip, backpackers to singapore, hoe to go to orchard road from woodland, mrt, lapangan terbang senai, airport senai to jb sentral, kastam jb, hotel yang dekat dengan kastam jb, singapore trip, lush singapore, magnum cookies and cream, dari jb ke singapore, macam mana nak ke singapore dengan menaiki pengangkutan awam dari jb, hotel dekat dengan ciq, dari ciq ke singapore, uss singapore, harga tiket uss, macam nak ke uss, merlion, singapore signature, tugu singapore

singapore, budget trip, backpackers to singapore, hoe to go to orchard road from woodland, mrt, lapangan terbang senai, airport senai to jb sentral, kastam jb, hotel yang dekat dengan kastam jb, singapore trip, lush singapore, magnum cookies and cream, dari jb ke singapore, macam mana nak ke singapore dengan menaiki pengangkutan awam dari jb, hotel dekat dengan ciq, dari ciq ke singapore, uss singapore, harga tiket uss, macam nak ke uss, merlion, singapore signature, tugu singapore

singapore, budget trip, backpackers to singapore, hoe to go to orchard road from woodland, mrt, lapangan terbang senai, airport senai to jb sentral, kastam jb, hotel yang dekat dengan kastam jb, singapore trip, lush singapore, magnum cookies and cream, dari jb ke singapore, macam mana nak ke singapore dengan menaiki pengangkutan awam dari jb, hotel dekat dengan ciq, dari ciq ke singapore, uss singapore, harga tiket uss, macam nak ke uss, merlion, singapore signature, tugu singapore

singapore, budget trip, backpackers to singapore, hoe to go to orchard road from woodland, mrt, lapangan terbang senai, airport senai to jb sentral, kastam jb, hotel yang dekat dengan kastam jb, singapore trip, lush singapore, magnum cookies and cream, dari jb ke singapore, macam mana nak ke singapore dengan menaiki pengangkutan awam dari jb, hotel dekat dengan ciq, dari ciq ke singapore, uss singapore, harga tiket uss, macam nak ke uss, merlion, singapore signature, tugu singapore

singapore, budget trip, backpackers to singapore, hoe to go to orchard road from woodland, mrt, lapangan terbang senai, airport senai to jb sentral, kastam jb, hotel yang dekat dengan kastam jb, singapore trip, lush singapore, magnum cookies and cream, dari jb ke singapore, macam mana nak ke singapore dengan menaiki pengangkutan awam dari jb, hotel dekat dengan ciq, dari ciq ke singapore, uss singapore, harga tiket uss, macam nak ke uss, merlion, singapore signature, tugu singapore


Ais krim  ni memang dok taram dari last trip kat Krabi lagi, tapi risaukan kehalalan toyibban nye, makanya simpan lah hasrat dalam hati. Kebetulan tengok Family Mart ni ada jual ais krim dan available, apa lagi.... takkan nak tolak pulak kan.. Tapi, seriously sedap. Hampa memang kena beli ais krim dekat Family Mart ni. Ada 2 jenis, green tea dengan matcha kot. *correct me if I'm wrong*

MZ memilih untuk stay di JB instead of Singapore, reason behind it, of cause sebab currency kan, lagi  pun kalau kat Malaysia, senang sikit, duit tak cukup boleh p withdraw dekat ATM, bukan kata kat Singapore tak boleh, tapi, charge nya berganda-ganda... lepas tu, nak jugaklah merasa macam orang JB yang kerja Singapore, berlari-lari anak kejar bus dekat kastam tu... hahaha... yes ! we did that...

Sampai ja Lapangan Terbang Senai, dan setelah buat survey, kami berikrar untuk menaiki bus, lagi murah walaupun agak lama. MZ memang tak ingat berapa tambang dia, tapi tak sampai lah RM10 seorang. Shuttle bus ni pulak memang sampai terus kat JB Sentral / kastam JB. Ikut plan, senanglah sebab MZ pilih hotel dekat dengan both. Bila-bila congak bolehlah nak berjalan dari hotel ke JB Sentral. Hotel pun nama Hotel Central. Pasal hotel, nanti MZ cerita hokey.

Perjalanan dari Lapangan Terbang Senai ke JB Sentral memakan masa lebih kurang sejam, sampai ja kat JB tu, jam. Turun dari bus, decided to use grab, sebab malas nak cari location hotel tu. Driver Grab tu cakap, hotel ni dekat ja dengan JB Sentral *which I know* tapi disebabkan jalan jam, dan jalan dalam proses baik pulih, sebab tu memakan masa yang lama dan nampak seolah-olah jauh. Bila dah sampai hotel, barulah tersedar, kalau berjalan kaki, adalah dalam 10 minit. Dan sejak itu, memang berazam untuk jalan kaki je ke JB Sentral.

Sampai ja hotel, check in dan terus masuk bilik. Ohh ! Lupa pulak nak bagi tahu yang MZ booked hotel guna apps Traveloka, so tak gaduh dah nak pening-pening.

Jumpa ja katil, terus lompat sambil meregangkan tulang belakang. Bilik agak selesa, dan bersih walaupun tak besar mana.

Lebih kurang pukul  lebih kami keluar untuk meneruskan perjalanan, hujan lebatlah pulak, makanya terpaksa jugak call Grab. Proses dekat kastam JB memang smooth, tapi ramailah orang, itu biasa.  Lepas tu, kami naik van untuk menyeberang Tambak Johor dengan tambah RM5 seorang. Sampai ja dekat kastam Singapore, terus beratur ikut lorong, kami memang dah isi borang putih tu sesiap kat kastam JB sebab malas bersusah payah lagi. Kastam Singapore pun smooth jugak. Menghirup udara Singapore pada jam 6 petang. Huish ! *dalam hati dah berkira-kira, sempat dak ni*

Dikdik banyak betul tempat yang dia nak pi, tapi semuanya MZ lah yang kena plan, dia bagi iti je. Memula skali, kena pi Orchard Road, Dikdik nak singgah Lush. Dari kastam Singapore, kami amek bus menuju ke Woodlands, dari Woodlands, naik MRT menuju ke Orchard Road. Pastikan baca betul-betul, laluan mana yang hendak dituju.

Station Orchard tu agak hujung dalam route nya, jadi bertabahlah seorang Zafirah dan seorang Aqilah menantikan MRT sampai disamping mengejar masa. Kat Singapore, kalau nak naik pengangkutan awam, biasanya menggunakan kad semacam kad Touch n Go tu, so kami beradik-beradik membeli kas tersebut untuk memudahkan perjalanan, dengan harga $10. Tapi, baki dalam kad ada lebih kurang $5. Tapi, $5 tu jauh jugak perjalanan kami, agaknya kalau kat KL, RM5 tu, sekentut je lah kan.

Dah sampai Orchard Road, berkejar pulak cari Lush dekat mall yang mana satu, sebab terlampau banyak sangat mall kat situ, decided untuk tanya orang ja. Ishh ! Dah la masa sangat limited, boleh pulak cari jalan keluar dalam satu mall ni tak jumpa. Mall ni, memang MZ tanak ingat nama dia... hahaahah... stress nak oiii !

Alhamdulillah ! Finally jumpa jugak Lush, barang yang Dikdik nak tu lebih kurang $25, tapi dia dok berkira-kira nak beli ke tak, sebab takut duit tak cukup. Udah MZ bilang, kalau setakat habis $25 tu, banyak lagi Singapore dollar dalam poket ko, dah dia tanak dengar.. Penat-penat datang jejauh, penat-penat berlari-lari, penat-penat sesat dalam mall, tak mau beli pulakkkkkkk.....

Hajat hati nak cari kedai makan halal, tapi tak jumpa pulak. *nampak sangat tak buat research* yang ada hanyalah McD yang terletak di seberang jalan dan memandangkan zebra crossing nun di hujung sana, maka hajat hati terpadam lagi. 

Nasiblah ada Magnum cookies and cumble sebagai penyelamat.


singapore, budget trip, backpackers to singapore, hoe to go to orchard road from woodland, mrt, lapangan terbang senai, airport senai to jb sentral, kastam jb, hotel yang dekat dengan kastam jb, singapore trip, lush singapore, magnum cookies and cream, dari jb ke singapore, macam mana nak ke singapore dengan menaiki pengangkutan awam dari jb, hotel dekat dengan ciq, dari ciq ke singapore, uss singapore, harga tiket uss, macam nak ke uss, merlion, singapore signature, tugu singapore

singapore, budget trip, backpackers to singapore, hoe to go to orchard road from woodland, mrt, lapangan terbang senai, airport senai to jb sentral, kastam jb, hotel yang dekat dengan kastam jb, singapore trip, lush singapore, magnum cookies and cream, dari jb ke singapore, macam mana nak ke singapore dengan menaiki pengangkutan awam dari jb, hotel dekat dengan ciq, dari ciq ke singapore, uss singapore, harga tiket uss, macam nak ke uss, merlion, singapore signature, tugu singapore

singapore, budget trip, backpackers to singapore, hoe to go to orchard road from woodland, mrt, lapangan terbang senai, airport senai to jb sentral, kastam jb, hotel yang dekat dengan kastam jb, singapore trip, lush singapore, magnum cookies and cream, dari jb ke singapore, macam mana nak ke singapore dengan menaiki pengangkutan awam dari jb, hotel dekat dengan ciq, dari ciq ke singapore, uss singapore, harga tiket uss, macam nak ke uss, merlion, singapore signature, tugu singapore


Next destination is Merlion. Turun kat Kranji naa kalau nak pi Merlion tu. Pada hari kejadian, hanya kami beradik-beradik yang turun di Merlion, dia punya cuak, jangan ceritalah. Dah la perjalanan dalam tunnel bawah tanah tu jauh, tadak orang pulak tu, dalam hati tak putus berzikir.. keluar dari tunnel, cangak-cangak kat mana Merlion terletak.


singapore, budget trip, backpackers to singapore, hoe to go to orchard road from woodland, mrt, lapangan terbang senai, airport senai to jb sentral, kastam jb, hotel yang dekat dengan kastam jb, singapore trip, lush singapore, magnum cookies and cream, dari jb ke singapore, macam mana nak ke singapore dengan menaiki pengangkutan awam dari jb, hotel dekat dengan ciq, dari ciq ke singapore, uss singapore, harga tiket uss, macam nak ke uss, merlion, singapore signature, tugu singapore

singapore, budget trip, backpackers to singapore, hoe to go to orchard road from woodland, mrt, lapangan terbang senai, airport senai to jb sentral, kastam jb, hotel yang dekat dengan kastam jb, singapore trip, lush singapore, magnum cookies and cream, dari jb ke singapore, macam mana nak ke singapore dengan menaiki pengangkutan awam dari jb, hotel dekat dengan ciq, dari ciq ke singapore, uss singapore, harga tiket uss, macam nak ke uss, merlion, singapore signature, tugu singapore

singapore, budget trip, backpackers to singapore, hoe to go to orchard road from woodland, mrt, lapangan terbang senai, airport senai to jb sentral, kastam jb, hotel yang dekat dengan kastam jb, singapore trip, lush singapore, magnum cookies and cream, dari jb ke singapore, macam mana nak ke singapore dengan menaiki pengangkutan awam dari jb, hotel dekat dengan ciq, dari ciq ke singapore, uss singapore, harga tiket uss, macam nak ke uss, merlion, singapore signature, tugu singapore

singapore, budget trip, backpackers to singapore, hoe to go to orchard road from woodland, mrt, lapangan terbang senai, airport senai to jb sentral, kastam jb, hotel yang dekat dengan kastam jb, singapore trip, lush singapore, magnum cookies and cream, dari jb ke singapore, macam mana nak ke singapore dengan menaiki pengangkutan awam dari jb, hotel dekat dengan ciq, dari ciq ke singapore, uss singapore, harga tiket uss, macam nak ke uss, merlion, singapore signature, tugu singapore

singapore, budget trip, backpackers to singapore, hoe to go to orchard road from woodland, mrt, lapangan terbang senai, airport senai to jb sentral, kastam jb, hotel yang dekat dengan kastam jb, singapore trip, lush singapore, magnum cookies and cream, dari jb ke singapore, macam mana nak ke singapore dengan menaiki pengangkutan awam dari jb, hotel dekat dengan ciq, dari ciq ke singapore, uss singapore, harga tiket uss, macam nak ke uss, merlion, singapore signature, tugu singapore

singapore, budget trip, backpackers to singapore, hoe to go to orchard road from woodland, mrt, lapangan terbang senai, airport senai to jb sentral, kastam jb, hotel yang dekat dengan kastam jb, singapore trip, lush singapore, magnum cookies and cream, dari jb ke singapore, macam mana nak ke singapore dengan menaiki pengangkutan awam dari jb, hotel dekat dengan ciq, dari ciq ke singapore, uss singapore, harga tiket uss, macam nak ke uss, merlion, singapore signature, tugu singapore

singapore, budget trip, backpackers to singapore, hoe to go to orchard road from woodland, mrt, lapangan terbang senai, airport senai to jb sentral, kastam jb, hotel yang dekat dengan kastam jb, singapore trip, lush singapore, magnum cookies and cream, dari jb ke singapore, macam mana nak ke singapore dengan menaiki pengangkutan awam dari jb, hotel dekat dengan ciq, dari ciq ke singapore, uss singapore, harga tiket uss, macam nak ke uss, merlion, singapore signature, tugu singapore

singapore, budget trip, backpackers to singapore, hoe to go to orchard road from woodland, mrt, lapangan terbang senai, airport senai to jb sentral, kastam jb, hotel yang dekat dengan kastam jb, singapore trip, lush singapore, magnum cookies and cream, dari jb ke singapore, macam mana nak ke singapore dengan menaiki pengangkutan awam dari jb, hotel dekat dengan ciq, dari ciq ke singapore, uss singapore, harga tiket uss, macam nak ke uss, merlion, singapore signature, tugu singapore

singapore, budget trip, backpackers to singapore, hoe to go to orchard road from woodland, mrt, lapangan terbang senai, airport senai to jb sentral, kastam jb, hotel yang dekat dengan kastam jb, singapore trip, lush singapore, magnum cookies and cream, dari jb ke singapore, macam mana nak ke singapore dengan menaiki pengangkutan awam dari jb, hotel dekat dengan ciq, dari ciq ke singapore, uss singapore, harga tiket uss, macam nak ke uss, merlion, singapore signature, tugu singapore


Memang kawasan situ agak sunyi memalam, Dikdik dah malas nak berjalan, dia suruh MZ naik basikal tu. Basikal kat Singapore memang free, tapi kena download apps dia terlebih dahulu, so uolls kalau nak naik basikal kat Singapore, download apps basikal tu sesiap naa...

Jalan punya jalan, jumpa jugak....


singapore, budget trip, backpackers to singapore, hoe to go to orchard road from woodland, mrt, lapangan terbang senai, airport senai to jb sentral, kastam jb, hotel yang dekat dengan kastam jb, singapore trip, lush singapore, magnum cookies and cream, dari jb ke singapore, macam mana nak ke singapore dengan menaiki pengangkutan awam dari jb, hotel dekat dengan ciq, dari ciq ke singapore, uss singapore, harga tiket uss, macam nak ke uss, merlion, singapore signature, tugu singapore

singapore, budget trip, backpackers to singapore, hoe to go to orchard road from woodland, mrt, lapangan terbang senai, airport senai to jb sentral, kastam jb, hotel yang dekat dengan kastam jb, singapore trip, lush singapore, magnum cookies and cream, dari jb ke singapore, macam mana nak ke singapore dengan menaiki pengangkutan awam dari jb, hotel dekat dengan ciq, dari ciq ke singapore, uss singapore, harga tiket uss, macam nak ke uss, merlion, singapore signature, tugu singapore

singapore, budget trip, backpackers to singapore, hoe to go to orchard road from woodland, mrt, lapangan terbang senai, airport senai to jb sentral, kastam jb, hotel yang dekat dengan kastam jb, singapore trip, lush singapore, magnum cookies and cream, dari jb ke singapore, macam mana nak ke singapore dengan menaiki pengangkutan awam dari jb, hotel dekat dengan ciq, dari ciq ke singapore, uss singapore, harga tiket uss, macam nak ke uss, merlion, singapore signature, tugu singapore

singapore, budget trip, backpackers to singapore, hoe to go to orchard road from woodland, mrt, lapangan terbang senai, airport senai to jb sentral, kastam jb, hotel yang dekat dengan kastam jb, singapore trip, lush singapore, magnum cookies and cream, dari jb ke singapore, macam mana nak ke singapore dengan menaiki pengangkutan awam dari jb, hotel dekat dengan ciq, dari ciq ke singapore, uss singapore, harga tiket uss, macam nak ke uss, merlion, singapore signature, tugu singapore

singapore, budget trip, backpackers to singapore, hoe to go to orchard road from woodland, mrt, lapangan terbang senai, airport senai to jb sentral, kastam jb, hotel yang dekat dengan kastam jb, singapore trip, lush singapore, magnum cookies and cream, dari jb ke singapore, macam mana nak ke singapore dengan menaiki pengangkutan awam dari jb, hotel dekat dengan ciq, dari ciq ke singapore, uss singapore, harga tiket uss, macam nak ke uss, merlion, singapore signature, tugu singapore

singapore, budget trip, backpackers to singapore, hoe to go to orchard road from woodland, mrt, lapangan terbang senai, airport senai to jb sentral, kastam jb, hotel yang dekat dengan kastam jb, singapore trip, lush singapore, magnum cookies and cream, dari jb ke singapore, macam mana nak ke singapore dengan menaiki pengangkutan awam dari jb, hotel dekat dengan ciq, dari ciq ke singapore, uss singapore, harga tiket uss, macam nak ke uss, merlion, singapore signature, tugu singapore

singapore, budget trip, backpackers to singapore, hoe to go to orchard road from woodland, mrt, lapangan terbang senai, airport senai to jb sentral, kastam jb, hotel yang dekat dengan kastam jb, singapore trip, lush singapore, magnum cookies and cream, dari jb ke singapore, macam mana nak ke singapore dengan menaiki pengangkutan awam dari jb, hotel dekat dengan ciq, dari ciq ke singapore, uss singapore, harga tiket uss, macam nak ke uss,


Okey.. puas hati Dikdik dah.. jom la balik, takut tak sempat nak kejar last MRT, memang beraya di jalanan lah jawabnya. Tunnel yang kosong, tadak orang. Serious takuittt...


singapore, budget trip, backpackers to singapore, hoe to go to orchard road from woodland, mrt, lapangan terbang senai, airport senai to jb sentral, kastam jb, hotel yang dekat dengan kastam jb, singapore trip, lush singapore, magnum cookies and cream, dari jb ke singapore, macam mana nak ke singapore dengan menaiki pengangkutan awam dari jb, hotel dekat dengan ciq, dari ciq ke singapore, uss singapore, harga tiket uss, macam nak ke uss,


Patah balik ke pangkal jalan, dan sampai kat hotel lebih kurang jam 12 tengah malam. Tapi, kali ni, untuk menyeberangi Tambak Johor, kami menaiki bus kilang yang memang kena berlari untuk mendapatkannya, tapi tambangnya RM2. Dah rasa macam  minah kilang naik bus biru... Hari tu, dinner dengan roti yang dibeli di KLIA2 pagi tadi sebagai bekalan. Kurang berkilo-kilo untuk hari pertama... 

Nak tau cerita beradik-beradik pada hari kedua ? Stay tune okey.

You Might Also Like

7 comments

  1. Unik betul cite raya MZ. Siap berbaju kurung meredah Singapore. Takde orang sebab orang sibuk beraya kot

    ReplyDelete
    Replies
    1. Heee... kata nak beraya, tu usung baju raya... hahaha

      Masa naik public transport, ramai je g beraya.. tapi time petang lah...

      Delete
  2. salam cikSiti x sempat nak ngeteh masa kat JB tuari ye., huhu2

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam.. tu lah.. merajukalah dengan wak.. huk2

      Delete
  3. Seronoknya, bila la agaknya boleh ke Singapore, done follow, jemput singgah ke http://www.pokucu.com/ , terima kasih...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you datang singgah.. jom nak tebang ke sana pulak

      Delete
  4. Maznee dah add dalam BL ya. Terima kasih sis zafirah sudi tukar tukar

    Semoga sama sama dapat kebaikan

    Insyallah

    ReplyDelete

Terima kasih atas jejak anda. Sila datang lagi dengan buah tangan ye. ^_^

MiamorZafirah


Be my friend

Sponsored