RAYA 2017 DI PERANTAUAN .:. SINGAPORE DAY 2 PAT 1

11:20 AM

Assalamualaikum. Holla ~

Meh sambung day two pulak ye setelah kepenatan tahap tak hengat pada hari pertama. Disebabkan terlampau keletihan, pagi tu kami berdua bangun agak lewat, mandi kedebush, kedebush,  terus call grab. Risau lambat.. alih-alih dengan jalan yang lengang, kejap je sampai destinasi pilihan.

Ohh ! Lupa nak bagi tau... untuk USS ni, MZ amek package yang naik di depan Tune Hotel, Danga Bay. Kenapa MZ amek package ? Sebab senang, dan cepat. Dari Tune Hotel tu, naik bus terus ke USS berbanding dengan perjalanan sendiri, kena berasak-asak macam semalam, naik MRT, tukar station and etc. Sebab nak jimat masa pun iya jugak.

Package tu MZ Google je, sebaik jumpa. Sebelum Google tu, MZ ada jugak tanya-tanya orang termasuklah Wak Pening Lalat. Gracias Wak ~

Sampai je depan Tune Hotel tu, terus serbu kat sorang mamat ni yang acah-acah busy mengedarkan form yang MZ tak dapat kenal pasti apakah form nya. So, MZ tanyalah dia, package yang MZ amek tu nak kena naik bus mana, then mamat acah-acah busy tu suruh MZ naik salah satu daripada 3 bijik bus yang sedang parkir menantikan penumpangnya. 



Dah elok parkir bontot, En Kaizon (orang yang MZ deal sejak dari Penang) call, dia tanya MZ kat mana, kenapa lambat sangat. MZ cakaplah, MZ dah ada dalam bus dah, apa lagiii.. bagaikan kilat En Kaizon suruh MZ turun, ntah sapa-sapa punya bus yang MZ naik tu. Dia sedang menantikan kehadiran MZ di lobby hotel. Huhhh ! Dengan kuasa kuda maksimum, lelaju la turun dari bus tu.. sampai je dekat En Kaizon, mendapatlah tazkirah panjang dari dia... hahaha... lepas tu ada sesi group photo sebelum semuanya menaiki bus.

Macam biasa, bus berhenti di tempat yag disediakan di kawasan parkir USS tu, lepas tu menapaklah kami dua beradik ke atas. Since, this is not the first time being here, so tak de lah cangak-cangak sangat. Hahahaha...

Naik atas je terus ternampak Garrett Popcorn, apa lagi.. laju je 4 batang kaki menapak ke situ.. beli yang paling besar sekali sebagai breakfast dan lunch.. memang puaslah makan, sampai kenyang, tapi asyik repeat makan Garrett sampai lah habis, sampai end of the day kat USS tu. Worth it ? Of cause..

Masa memula ni gambar tak banyak lagi sebab sibuk makan Garrett cheese. So, hadaplah yang mana ada ye. Orang ramai weh ! Ku pikir kami berdua ja yang sibuk beraya di USS, sebaik ramai lagi yang membuat pilihan tepat ittew. Tak de lah ramai sangat, yet still ado..


singapore, budget trip, backpackers to singapore, how to go to orchard road from woodland, mrt, lapangan terbang senai, airport senai to jb sentral, kastam jb, hotel yang dekat dengan kastam jb, singapore trip, lush singapore, magnum cookies and cream, dari jb ke singapore, macam mana nak ke singapore dengan menaiki pengangkutan awam dari jb, hotel dekat dengan ciq, dari ciq ke singapore, uss singapore, harga tiket uss, macam nak ke uss,

singapore, budget trip, backpackers to singapore, how to go to orchard road from woodland, mrt, lapangan terbang senai, airport senai to jb sentral, kastam jb, hotel yang dekat dengan kastam jb, singapore trip, lush singapore, magnum cookies and cream, dari jb ke singapore, macam mana nak ke singapore dengan menaiki pengangkutan awam dari jb, hotel dekat dengan ciq, dari ciq ke singapore, uss singapore, harga tiket uss, macam nak ke uss,

singapore, budget trip, backpackers to singapore, how to go to orchard road from woodland, mrt, lapangan terbang senai, airport senai to jb sentral, kastam jb, hotel yang dekat dengan kastam jb, singapore trip, lush singapore, magnum cookies and cream, dari jb ke singapore, macam mana nak ke singapore dengan menaiki pengangkutan awam dari jb, hotel dekat dengan ciq, dari ciq ke singapore, uss singapore, harga tiket uss, macam nak ke uss,


Since Despicable 3 nak keluar time tu, mainly memang banyaklah makhluk kuning tu. Everywhere... ku hadapkan saje.. sekali sekala bergambar dengan makhluk kuning tu apalah salahnya..


singapore, budget trip, backpackers to singapore, how to go to orchard road from woodland, mrt, lapangan terbang senai, airport senai to jb sentral, kastam jb, hotel yang dekat dengan kastam jb, singapore trip, lush singapore, magnum cookies and cream, dari jb ke singapore, macam mana nak ke singapore dengan menaiki pengangkutan awam dari jb, hotel dekat dengan ciq, dari ciq ke singapore, uss singapore, harga tiket uss, macam nak ke uss,

singapore, budget trip, backpackers to singapore, how to go to orchard road from woodland, mrt, lapangan terbang senai, airport senai to jb sentral, kastam jb, hotel yang dekat dengan kastam jb, singapore trip, lush singapore, magnum cookies and cream, dari jb ke singapore, macam mana nak ke singapore dengan menaiki pengangkutan awam dari jb, hotel dekat dengan ciq, dari ciq ke singapore, uss singapore, harga tiket uss, macam nak ke uss,

singapore, budget trip, backpackers to singapore, how to go to orchard road from woodland, mrt, lapangan terbang senai, airport senai to jb sentral, kastam jb, hotel yang dekat dengan kastam jb, singapore trip, lush singapore, magnum cookies and cream, dari jb ke singapore, macam mana nak ke singapore dengan menaiki pengangkutan awam dari jb, hotel dekat dengan ciq, dari ciq ke singapore, uss singapore, harga tiket uss, macam nak ke uss,

singapore, budget trip, backpackers to singapore, how to go to orchard road from woodland, mrt, lapangan terbang senai, airport senai to jb sentral, kastam jb, hotel yang dekat dengan kastam jb, singapore trip, lush singapore, magnum cookies and cream, dari jb ke singapore, macam mana nak ke singapore dengan menaiki pengangkutan awam dari jb, hotel dekat dengan ciq, dari ciq ke singapore, uss singapore, harga tiket uss, macam nak ke uss,

singapore, budget trip, backpackers to singapore, how to go to orchard road from woodland, mrt, lapangan terbang senai, airport senai to jb sentral, kastam jb, hotel yang dekat dengan kastam jb, singapore trip, lush singapore, magnum cookies and cream, dari jb ke singapore, macam mana nak ke singapore dengan menaiki pengangkutan awam dari jb, hotel dekat dengan ciq, dari ciq ke singapore, uss singapore, harga tiket uss, macam nak ke uss,


Ish ! Map kat dalam USS ni tak perasan lah tercicir kat mana, tak leh nak tepek sini. Sorry uolls.. This is the first station. Penat jugaklah beratur, dah la beratur ala-ala ulau melingkau, panjang pulak tu. Dah masuk sarang ulau, takkan nak keluau pulak, teruskan je lah walaupun dalam hati rasa nyesal sebab kena beratur lama.


singapore, budget trip, backpackers to singapore, how to go to orchard road from woodland, mrt, lapangan terbang senai, airport senai to jb sentral, kastam jb, hotel yang dekat dengan kastam jb, singapore trip, lush singapore, magnum cookies and cream, dari jb ke singapore, macam mana nak ke singapore dengan menaiki pengangkutan awam dari jb, hotel dekat dengan ciq, dari ciq ke singapore, uss singapore, harga tiket uss, macam nak ke uss,


Untuk keselamatan anda dan barangan tersayang, sila patuhi larangan yang tersedia, jika tidak, silalah amek risiko atas kecuaian diri sendiri. MZ pun ada buat jugak at first, lepas tu macam ada hujan-hujan sikit, terus simpan. Kenangan lalu mengajarku, cukuplah ipongku belajar menyelam, takkan nak ajar dia mandi hujan pulakkan. T_T


singapore, budget trip, backpackers to singapore, how to go to orchard road from woodland, mrt, lapangan terbang senai, airport senai to jb sentral, kastam jb, hotel yang dekat dengan kastam jb, singapore trip, lush singapore, magnum cookies and cream, dari jb ke singapore, macam mana nak ke singapore dengan menaiki pengangkutan awam dari jb, hotel dekat dengan ciq, dari ciq ke singapore, uss singapore, harga tiket uss, macam nak ke uss,

singapore, budget trip, backpackers to singapore, how to go to orchard road from woodland, mrt, lapangan terbang senai, airport senai to jb sentral, kastam jb, hotel yang dekat dengan kastam jb, singapore trip, lush singapore, magnum cookies and cream, dari jb ke singapore, macam mana nak ke singapore dengan menaiki pengangkutan awam dari jb, hotel dekat dengan ciq, dari ciq ke singapore, uss singapore, harga tiket uss, macam nak ke uss,

singapore, budget trip, backpackers to singapore, how to go to orchard road from woodland, mrt, lapangan terbang senai, airport senai to jb sentral, kastam jb, hotel yang dekat dengan kastam jb, singapore trip, lush singapore, magnum cookies and cream, dari jb ke singapore, macam mana nak ke singapore dengan menaiki pengangkutan awam dari jb, hotel dekat dengan ciq, dari ciq ke singapore, uss singapore, harga tiket uss, macam nak ke uss,


Nak masuk ni kena naik gondola *ske hati je namakan benda alah ni* ni.. satu seat tu boleh duduk dalam 3 orang, time beratur memang deme dah arrange dah, nasiblah kan nak terpisah dari family ke, nak duduk sebelah mamat nsem ke.. upss !

Bila dah masuk sini, hilang rasa nyesal beratur. Madagascar punya geng ramai dalam ni, ada yang macam real nak membaham ko. Adehh ! Terkuzat lah jugakkan, tapi masih boleh cover acah-acah tiada apa yang berlaku. Yang ni memang WAJIB masuk, to me it's really fun.


singapore, budget trip, backpackers to singapore, how to go to orchard road from woodland, mrt, lapangan terbang senai, airport senai to jb sentral, kastam jb, hotel yang dekat dengan kastam jb, singapore trip, lush singapore, magnum cookies and cream, dari jb ke singapore, macam mana nak ke singapore dengan menaiki pengangkutan awam dari jb, hotel dekat dengan ciq, dari ciq ke singapore, uss singapore, harga tiket uss, macam nak ke uss,

singapore, budget trip, backpackers to singapore, how to go to orchard road from woodland, mrt, lapangan terbang senai, airport senai to jb sentral, kastam jb, hotel yang dekat dengan kastam jb, singapore trip, lush singapore, magnum cookies and cream, dari jb ke singapore, macam mana nak ke singapore dengan menaiki pengangkutan awam dari jb, hotel dekat dengan ciq, dari ciq ke singapore, uss singapore, harga tiket uss, macam nak ke uss,


Kemudian the beradiks meneruskan perjalanan ke roller coaster comel ni pulak. Beratur kemain lama, tapi rail untuk coaster nya, alahai.. comel je. tapi, okehlah jugak beratur lama sebabnya masa tengah beratur ni, hujan renyai-renyai. Kiranya, ada jugaklah tempat berteduh kan. Len kali, kalau nak berjalan outdoor, jangan lupa sediakan payung sebelum hujan. Nasib baiklah hujannya sekejap je, kalau tidak, mandiiii....


singapore, budget trip, backpackers to singapore, how to go to orchard road from woodland, mrt, lapangan terbang senai, airport senai to jb sentral, kastam jb, hotel yang dekat dengan kastam jb, singapore trip, lush singapore, magnum cookies and cream, dari jb ke singapore, macam mana nak ke singapore dengan menaiki pengangkutan awam dari jb, hotel dekat dengan ciq, dari ciq ke singapore, uss singapore, harga tiket uss, macam nak ke uss,

singapore, budget trip, backpackers to singapore, how to go to orchard road from woodland, mrt, lapangan terbang senai, airport senai to jb sentral, kastam jb, hotel yang dekat dengan kastam jb, singapore trip, lush singapore, magnum cookies and cream, dari jb ke singapore, macam mana nak ke singapore dengan menaiki pengangkutan awam dari jb, hotel dekat dengan ciq, dari ciq ke singapore, uss singapore, harga tiket uss, macam nak ke uss,


Dari tadi Shrek dok melambai-lambai suruh masuk castle dia, tu yang the beradiks singgah castle dia. Kat sini, walaupun beratur panjang, tapi seat untuk korang duduk mandi hujan memang banyak, so tak delah menunggu dalam kadar yang lama.

Memandangkan ianya sejenis pertunjukkan 3D, mereka yang mempunya sakit jantung, ibu mengandung, dan orang tua dinasihatkan agar tidak turut serta dalam pertunjukkan ni, tapi kalau nak jugak tanggunglah risiko nya sendiri, dan perlulah inform kepada petugas supaya korang ditempatkan di tempat yang sepatutnya.

Segala vibration, experiences memang rasa seolah macam real. Splash air liur bagai, memang terpalitlah dekat korang sikit. Overall, it's fun and memang kena singgah sini. Rugilah tak masuk Shrek punya castle.

singapore, budget trip, backpackers to singapore, how to go to orchard road from woodland, mrt, lapangan terbang senai, airport senai to jb sentral, kastam jb, hotel yang dekat dengan kastam jb, singapore trip, lush singapore, magnum cookies and cream, dari jb ke singapore, macam mana nak ke singapore dengan menaiki pengangkutan awam dari jb, hotel dekat dengan ciq, dari ciq ke singapore, uss singapore, harga tiket uss, macam nak ke uss,

singapore, budget trip, backpackers to singapore, how to go to orchard road from woodland, mrt, lapangan terbang senai, airport senai to jb sentral, kastam jb, hotel yang dekat dengan kastam jb, singapore trip, lush singapore, magnum cookies and cream, dari jb ke singapore, macam mana nak ke singapore dengan menaiki pengangkutan awam dari jb, hotel dekat dengan ciq, dari ciq ke singapore, uss singapore, harga tiket uss, macam nak ke uss,

singapore, budget trip, backpackers to singapore, how to go to orchard road from woodland, mrt, lapangan terbang senai, airport senai to jb sentral, kastam jb, hotel yang dekat dengan kastam jb, singapore trip, lush singapore, magnum cookies and cream, dari jb ke singapore, macam mana nak ke singapore dengan menaiki pengangkutan awam dari jb, hotel dekat dengan ciq, dari ciq ke singapore, uss singapore, harga tiket uss, macam nak ke uss,


Habis je Shrek, terus ke Jurassic Park.. sini pun best jugak, one of the game yang memang lekat dalam kepala otak. Should try this one, and include in your wishlist. Ahaks !


singapore, budget trip, backpackers to singapore, how to go to orchard road from woodland, mrt, lapangan terbang senai, airport senai to jb sentral, kastam jb, hotel yang dekat dengan kastam jb, singapore trip, lush singapore, magnum cookies and cream, dari jb ke singapore, macam mana nak ke singapore dengan menaiki pengangkutan awam dari jb, hotel dekat dengan ciq, dari ciq ke singapore, uss singapore, harga tiket uss, macam nak ke uss,

singapore, budget trip, backpackers to singapore, how to go to orchard road from woodland, mrt, lapangan terbang senai, airport senai to jb sentral, kastam jb, hotel yang dekat dengan kastam jb, singapore trip, lush singapore, magnum cookies and cream, dari jb ke singapore, macam mana nak ke singapore dengan menaiki pengangkutan awam dari jb, hotel dekat dengan ciq, dari ciq ke singapore, uss singapore, harga tiket uss, macam nak ke uss,

singapore, budget trip, backpackers to singapore, how to go to orchard road from woodland, mrt, lapangan terbang senai, airport senai to jb sentral, kastam jb, hotel yang dekat dengan kastam jb, singapore trip, lush singapore, magnum cookies and cream, dari jb ke singapore, macam mana nak ke singapore dengan menaiki pengangkutan awam dari jb, hotel dekat dengan ciq, dari ciq ke singapore, uss singapore, harga tiket uss, macam nak ke uss,

singapore, budget trip, backpackers to singapore, how to go to orchard road from woodland, mrt, lapangan terbang senai, airport senai to jb sentral, kastam jb, hotel yang dekat dengan kastam jb, singapore trip, lush singapore, magnum cookies and cream, dari jb ke singapore, macam mana nak ke singapore dengan menaiki pengangkutan awam dari jb, hotel dekat dengan ciq, dari ciq ke singapore, uss singapore, harga tiket uss, macam nak ke uss,

singapore, budget trip, backpackers to singapore, how to go to orchard road from woodland, mrt, lapangan terbang senai, airport senai to jb sentral, kastam jb, hotel yang dekat dengan kastam jb, singapore trip, lush singapore, magnum cookies and cream, dari jb ke singapore, macam mana nak ke singapore dengan menaiki pengangkutan awam dari jb, hotel dekat dengan ciq, dari ciq ke singapore, uss singapore, harga tiket uss, macam nak ke uss,


Kejadian sebelum dinosour kencing. Splash over my jeans. Cait !


singapore, budget trip, backpackers to singapore, how to go to orchard road from woodland, mrt, lapangan terbang senai, airport senai to jb sentral, kastam jb, hotel yang dekat dengan kastam jb, singapore trip, lush singapore, magnum cookies and cream, dari jb ke singapore, macam mana nak ke singapore dengan menaiki pengangkutan awam dari jb, hotel dekat dengan ciq, dari ciq ke singapore, uss singapore, harga tiket uss, macam nak ke uss,


Biasa tempat-tempat macam ni memang kena beratur panjang bertabahlah ye. Semua game memang kena beratur panjang, tak de pun yang datang-datang boleh terus main. Yang lagi panjang dekat tempat Star Wars kot. Ehh ! ye ke.. tak ingat.. kat situ, beg semua tak boleh bawak masuk, kena masukkan dalam locker.. MZ contribute untuk beratur, while Dikdik pi simpan barang. Dahlah phone semua tak boleh bawak masuk, kat situ pulak ada 2 section, sebaiklah Dikdik pandai pilih section yang MZ tengah beratur.

Setiap section tu, game dia lain tau. Nanti MZ cerita dalam entri yang lain. Tak silap MZ, tu section Sci-Fi. Section dia terbahagi kepada merah dan biru.

Sebelum MZ tinggalkan korang untuk entri ni, MZ belanja sekeping dulu Ancient Egypt dan video pendek kat Jurassic Park.


singapore, budget trip, backpackers to singapore, how to go to orchard road from woodland, mrt, lapangan terbang senai, airport senai to jb sentral, kastam jb, hotel yang dekat dengan kastam jb, singapore trip, lush singapore, magnum cookies and cream, dari jb ke singapore, macam mana nak ke singapore dengan menaiki pengangkutan awam dari jb, hotel dekat dengan ciq, dari ciq ke singapore, uss singapore, harga tiket uss, macam nak ke uss,






singapore, budget trip, backpackers to singapore, how to go to orchard road from woodland, mrt, lapangan terbang senai, airport senai to jb sentral, kastam jb, hotel yang dekat dengan kastam jb, singapore trip, lush singapore, magnum cookies and cream, dari jb ke singapore, macam mana nak ke singapore dengan menaiki pengangkutan awam dari jb, hotel dekat dengan ciq, dari ciq ke singapore, uss singapore, harga tiket uss, macam nak ke uss,

singapore, budget trip, backpackers to singapore, how to go to orchard road from woodland, mrt, lapangan terbang senai, airport senai to jb sentral, kastam jb, hotel yang dekat dengan kastam jb, singapore trip, lush singapore, magnum cookies and cream, dari jb ke singapore, macam mana nak ke singapore dengan menaiki pengangkutan awam dari jb, hotel dekat dengan ciq, dari ciq ke singapore, uss singapore, harga tiket uss, macam nak ke uss,


singapore, budget trip, backpackers to singapore, how to go to orchard road from woodland, mrt, lapangan terbang senai, airport senai to jb sentral, kastam jb, hotel yang dekat dengan kastam jb, singapore trip, lush singapore, magnum cookies and cream, dari jb ke singapore, macam mana nak ke singapore dengan menaiki pengangkutan awam dari jb, hotel dekat dengan ciq, dari ciq ke singapore, uss singapore, harga tiket uss, macam nak ke uss,


Mohon kekuatan untuk entri seterusnya.. dalam entri seterusnya, MZ kongsikan pasal kemudahan yang ada di USS ni, harga makanan and so on. Dalam entri tu jugak, MZ sambung perjalanan the beradiks masa di USS.

Keep calm and relax. Thank you for reading.

*gambar dah lama edit, harap maaf sebab watermark masih tak boleh  move on*

You Might Also Like

4 comments

  1. Assalamualaikum sis Zafirah

    suasana baru untuk beraya di perantauan ya



    Semoga sihat wal afiat bersama keluarga tersayang

    ReplyDelete
  2. weih..rindunya nak gi USS! kalau gi Disember ramai orang tak?

    ReplyDelete
  3. Selagi mak ayah maznee ada lagi

    tiap kali raya mesti balik rumah mak ayah dulu

    :)

    ReplyDelete

Terima kasih atas jejak anda. Sila datang lagi dengan buah tangan ye. ^_^

MiamorZafirah


Be my friend

Sponsored