ROAD TO HALAL PART 3 - ALHAMDULILLAH

10:28 AM

sambil-sambil sembang gegurl, MZ selitkan kesinambungan cerita yang tertunggak sebelum ni..

Assalamualaikum. Holla ~

Entri sebelum ni jengah sini ye..


Habis dengan cerita lagu jiwang.. as time passes, MZ sibukkan diri MZ dengan pelbagai aktiviti, dari zaman uni sehinggalah zaman kerja. Untungnya, MZ jenis workaholic, jadi makan, tidur, kerja, makan, tidur, kerja, sudah menjadi rutin MZ.

As soon as before I completed my study, MZ memang terus nak kerja, tak mau duduk kat rumah sebabnya MZ takutkan masa senggang. Masa senggang ialah musuh utama MZ. Makanya, sebelum MZ habis belajar MZ dah start cari kerja, dan masa tengah final exam, MZ dah pi interview dan sebelum final exam habis MZ hired.

Nampak tak betapa desperate MZ ? Betapa MZ memang tak mau langsung bertemu jodoh dengan musuh utama MZ. Dan kerana itu, MZ terlepas momen-momen akhir MZ dengan coursemate, terburu-buru tinggalkan rumah sewa semuanya sebab MZ tak sanggup nak tempuh hari-hari tersebut, nak bersemuka dengan dia.

Bila diingatkan kembali, sedih yakmat ! Yelah ! Selama 4 tahun dok berkepit dengan housemate aka coursemate, bergaduh, berperang, accident segala bagai, suka duka semua, end up on the last day together, kau tak dak dengan derang. Masa hari kejadian, macam-macam berlaku dekat derang, tapi MZ tak dak dalam memori tu, MZ tak dak untuk meringakan beban, or at least jadi memakcik bawang pung pang, pung pang kat sebelah. I'm sorry for that, really sorry. If only you know how struggle I fight with my own feelings.

Zaman kerja, yes ! I did find someone, tapi semua dalam friend zone, I cannot go further. But at least, better than before. Hahaha... sampai jumpa lesson learned... that was horrible.. don't want talk more about it. And finally jumpa Mr.H which at first tak pernah target apa-apa. No goal at all. Masih dengan pandangan sepi. Tapi, semuanya berubah setelah setahun lebih dalam friend zone tu...

MZ pun tak sangka yang persahabatan dengan Mr.H akan berubah menjadi satu hubungan yang lebih jauh, yang halal dunia akhirat. Ewah ! Tapi, nak diceritakan, masa masih dalam persahabatan, semuanya indah, masuk awal percintaan... Dugaan kemain kuat, sampailah sebelum nak bertunang. Tapi, alhamdulillah... hari ni MZ ialah isteri kepada Mr.H.

Not an easy path jugak for both of us. But again, MZ balik kepada Sang Pencipta, dan disitu MZ temui jawapannya.  

Pokok pangkalnya, jatuh bangun hampa.. baliklah kepada Sang Pencipta, sebab Dia ada segala jawapan. Mungkin Dia nak tunjukkan sesuatu untuk hampa, yang sudah tentunya hampa tak tau pada hari ini. In sha allah... setiap yang berlaku ada hikmahnya.. peganglah pada pepatah itu dan pepatah kesukaan MZ ni... 
"There's always a rainbow behind dark storm". 

Haaa.. end of the story... bibit permulaan MZ dan Mr.H, tak nak lah MZ cerita, biar MZ dan Mr.H sahaja yang tau. Entri berangkai ni bagi hampa motivation selepas break up dan rasa down yang teruk. 

You Might Also Like

8 comments

  1. haha, alhamdulillah kan, kite ni pun struggle 6 taun sorg2 sbb suka bersendri..hihi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah... memula nk nersendiri, rasa dia lain kan... T_T

      Delete
  2. Setiap aturan Allah penuh hikmah , semoga berbahagia

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aah.. sebab pegang itulah, tanamkan kesabaran yang tinggi dulu... in sha allahh.. aminnn

      Delete
  3. Alhamdulillah selesai semuanya dh kan... Semoga berbahagia smpai ke jannah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillahhh... aaamin.... in sha allahhh.. terima kasih ZF

      Delete

Terima kasih atas jejak anda. Sila datang lagi dengan buah tangan ye. ^_^

MiamorZafirah


Be my friend

Sponsored