UDANG KICAP PEDAS - Resepi dari FB

12:33 PM

Assalamualaikum. Holla ~~~

Dah lama benor MZ tak menaip. BZ bebenor, dengan rumah dengan persiapan raya... tak menang tangan la haiii...

Tak mau lah celoteh bebanyak... MZ nak share resepi je.. resepi ni pun amek dalam FB... dah hujung-hujung puasa ni, makin kering pulak idea nak memasakkan ...

Udang Kicap Pedas

Bahan-bahan
400gm udang
1 biji bawang besar (kisar)
2 biji bawang putih (kisar
1/2 inci halia (kisar)
3 sudu cili kering
1 biji cili merah
 4 sudu kicap
2 sudu sos tiram
Gula dan garam secukup rasa
1/4 cawawn air

Cara-cara
1. Panaskan miyak dan masukkan bahan yang di kisar untuk menumis.
2. Tumiskan sehingga kuning dan masukkan dan masukkan cili kisar. Tumis hingga naik minyak.
3. Masukkan sos tiram dan kicap. Tumiskan seketika sebelum dimasukkan udang.
4. Masukkan air serta gula dan garam. Akhir sekali, masukkan cili merah.
5. Siap !

udang masak kicap, resepi udang, menu ringkas udang, udang sedap, menu berbuka puasa, menu sahur, menu mudah dan sedap, resepi ringkas, bulan puasa, menu 30 hari, juadah berbuka,
Sumber  Google

Kadang yang simple macam ni lah yang boleh menambahkan nasi. Hew hew hew....

Selamat berbuka puasa semua. Dah tinggal 10 malam terakhir ni, pecut jangan tak pecut...

You Might Also Like

10 comments

  1. Pergh!! Memang mengancam dan sedap..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sedap... serius.. first time buat and akan terus buat

      Delete
  2. Assalamualaikum Wrmbth. Maznee singgah blog sis untuk blog walking petang selasa ni. MEmang sedap makan cicah kicap manis dan pedas

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam... terima kasih sudi singgah sini lagi.. 😊

      Delete
  3. Apa khabar hari ni sis. Mama singgah BW. Udang memang makanan kegemaran Mama. Mujur ada resdung

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sihat alhamdulillah.. mama apa khabar hendaknya ?

      Yaaa.. kalau resdung kna pantang seafood, tapi jangan pantang tengok ye...

      Delete
  4. Selamat berbuka puasa Ibu ucapkan kepada sis. Lauk udanglah hari ni. sedap

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selamat berpuasa dan berbuka jugak untuk ibu sekeluarga

      Delete
  5. Zafirah ahahaha adoi masuk resepi ni cheq menjejes ailio ahahaha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sat2 nak amek tisu... habis penuh screen nanti.. 🤣🤣

      Delete

Terima kasih atas jejak anda. Sila datang lagi dengan buah tangan ye. ^_^

MiamorZafirah


Be my friend

Sponsored