MNR JOURNEY PART 1 - Noah Rifqi

12:43 PM

Assalamualaikum. Holla ~


Dah lama benor rasenya MZ nak kongsikan pasal hal nan satu ni. Hal tersebut ialah, pengalaman mengandungkan seketul Muhammad Noah Rifqi, labor room dan journey of Muhammad Noah Rifqi. By the way, nama Noah Rifqi tu pun ada cerita dia. Nama tu, MZ pilih sejak Noah ada dalam perut lagi.

Dulu, MZ banyak gila kumpul nama anak yang sedap. Literally banyakkk.. even belum kahwin, still sekolah.. tapi, kalau MZ dah start gabung nama yang sedap-sedap. Seriously banyakk.. tapi, buku entah hilang ke mana... so, have to create new name for ‘em.. hahaha.. yakin jer kamu..  Thousands name in my mind, yet it flew away... dunno where... hahaha... MZ suka baca novel yang ditulis oleh Dhiya Zafira. Not because of her name, tapi because of her story. Story dia tadak la cliche punya cintan cintun. Ada aksi sikit, which I like. MZ memang suka genre action, thriller and horror. Cintan cintun, not my type.

One of her novel, can’t remember the tittle. Sorry.. MZ susah ingat tittle novel, movie, lagu, even hadap benda tu sampai nak muntah. Tapi, kalau tengok cover novel, dengae music, etc boleh tau yang this is the one that I love most. Nasib baik, nama Mr. H tak lupa kan. Ahaks ! Tak lahh.. it only happened for this type of things only.. not in real life.. faham ? PM me if tak paham keh.. 😜

Long cut story, hero dalam novel tu nama Haiyan Rifqi. Which is sedap also. Tapi, Haiyan tu agak panjang, and later on people might call him, Yayan, Iyan and so on... which, no meaning.. penat MZ pilih nama cantik-cantik with beautiful meaning, yet uols call him without the beautiful meaning. Actually, Rifqi pun boleh cut it short jadi Rif, macam dalam novel tu. Tapi, Rif tu nampak macam strong character sikit kan. Tiberrrr... so, MZ kena pilih nama lain untuk pair kan dengan Rifqi.

At first, MZ nak nama Luth.. Luth Rifqi.. sedap an ? Tapi, coursemate BMFA, yang beranak bulan 10, and on the same date with me, dah namakan anak dia Luth Firas, so MZ tak mau lah dikatakan duplicate. *complicated sampai kesitu kan* ohhh.. by the way, memang MZ actually nak pair nama Noah dengan Rifqi, will be like Noah Rifqi. Tapi, adik MZ nak jugak nama Noah tu since both of the laki bini minat Noh Hujan. So, I don’t it to be the same in one family. Ko bayangkan, dalam coursemate pun tak mau nama anak sama, apatah lagi dalam family. Maka, MZ gugurkan nama Noah tu. Ada fikir nama nabi lain yang diterjemahkan ke English.. tapiiii.....

MZ dah habis fikir dah nak pair nama apa dengan Rifqi, and menemui jalan buntu. Decided, bagi apak dia yang pilih. Apak dia cakap, apak dia nak letak nama Muhammad. Eh ! Hello.. nama Muhammad tu memang WAJIB eh letak.. so old school kan seorang Zafirah. Hahaha.. so, apak dia kata nanti apak dia fikirkan nama lain... MZ nak jugak 3 nama... Tanak Muhammad Rifqi... 😝

Hari-hari fikir apalah apak dia nak pair kan dengan Rifqi. Hari-hari tanya, and apak dia cakap nanti. Nanti. Nanti... sampailah seorang Rifiq diberanakkan. Bila FL tanya, apa nama baby... I asked apak dia.. apak dia senyum-senyum lagi.. bila I pushed, dia cakap hari tu nak letak nama Noah.. * I smiled * and MZ cakap, MZ nak nama Rifqi. Apak dia tanyalahh.. Rifqi tu maksudnya apa ? And I Google it for him, and he said yes..  

Macam tu lah ceritanya bagaimana seorang Muhammad Noah Rifqi punya nama tercipta.. it’s an art okey babeh..
Berikut ialah maksudnya... ahaaa.. ayat skema sikit..
Muhammad- yang terpuji
Noah - nama Nabi Nuh in EnglishRifqi - gentle, lenient and kind


Masa dalam perut, kalau MZ nak cakap dengan penghuni rahim MZ tu, MZ memang panggil nama dia Rifiq. Contoh, hari ni Rifqi teman mommy work okeh. Rifqi jangan nakal-nakal tau. Contoh lain, Rifqi, hari ni mommy puasa tau. Kita puasa sama-sama keh.. kita kuat kan.. Rifqi kuatkan... Kalau MZ tak guna nama Rifqi, MZ panggil dia anak soleh.. Macam ni, anak soleh mommy buat apa tu tak tdoq lagi... anak soleh mommy main bola ke pepagi ni... and so on.. yes.. you kena communicate dengan dia.. so that, she feels you... ada ja yang tak communicate dengan baby derang masa dalam perut.. but to me, yes.. seronok dengan reaction derang bila you cakap dengan dia.. Allahhh... feel so blessed..

Cerita nak pilih nama ja dah satu entri... MZ ingat next wntri MZ nak share pasal labor experience.. dah siap, labor experience baru cerita pasal pengalaman mengandungkan dak Noah ni. Sebabnya, sepanjang mengandungkan Noah ni, memang tak banyak karenah... MZ rasa bersyukur sangat sebab masa tu pun MZ baru masuk kerja... kiranya, start kerja kat tempat baru, MZ memang dah bawak Noah dalam rahim MZ. Cuma MZ tak sedar.. Alhamdulillah.... semua tu nanti, MZ ceritakan dalam entri yang akan datang okey..

By the way, selamat berpuasa readers... entri resepi, tak de ka ??? Of cause la adaa.. nanti eaaaa... 😊

You Might Also Like

0 comments

Terima kasih atas jejak anda. Sila datang lagi dengan buah tangan ye. ^_^

MiamorZafirah


Sponsored